Ekonomi

S&P, Galata Wind'in ÇSY değerlendirme sonucunu 67 olarak açıkladı

S&P Global Ratings tarafından yapılan ÇSY değerlendirmesi, farklı profil başlıklarında toplam 64 baz skora ek olarak verilen +3 yeterlilik puanı ile sonuçlanarak,  Galata Wind’in enerji sektöründeki kısa ve orta vadeli gelişmelerden faydalanmak ve bunları aşmak için yeterince hazırlıklı olduğunu ortaya koyuyor. 

S&P (Standard & Poor’s) Global Ratings, Galata Wind Enerji A.Ş.’nin ÇSY (Çevre, Sosyal, Yönetişim) değerlendirme sonucunu 67 (1-100 arası) olarak açıkladı. 

Galata Wind’in aldığı 67 ÇYS değerlendirmesi sonucunu yorumlayan S&P Global Ratings; “1-100 arasında yapılan ÇSY değerlendirmesi sonuçlarında yüksek rakamlar, daha güçlü sürdürülebilirliğe işaret ediyor. Bu sonuç şirketin enerji üretim sanayinin karşı karşıya olduğu kısa ve orta vadeli gelişmelerden faydalanmak ve bunları aşmak için yeterince hazırlıklı olduğu konusundaki görüşümüzü yansıtıyor. Değerlendirmemizde, Galata Wind’in sadece yenilenebilir enerji üreten bir şirket olarak iddialı ama ulaşılabilir gördüğümüz üretim kapasitesini 2025 yılına kadar 550 megavata (MW) çıkarma hedefini göz önünde bulundurduk ve Türkiye’nin mevcut enerji karışımında fosil yakıtların yerini almasında rolü olduğuna inanıyoruz” ifadelerini paylaştı. 

S&P Global Ratings yorumunda, çok düşük doğrudan emisyonlara sahip olan ve kapsam 1 emisyonlarını 2025 yılına kadar sıfıra indirmeyi planlayan Galata Wind’in bu hedeflerinin olumlu karşılandığı da belirtildi ve şöyle denildi. “Özellikle rüzgar ve güneş santrallerinin inşası ve bakımı dışarıdan temin edildiğinden, Galata Rüzgar’ın diğer elektrik üreticilerine göre sosyal risklere doğrudan daha az maruz kaldığına inanıyoruz. Ayrıca çalışanların sağlığı ve güvenliği ile ilgili güçlü performansına dikkat çekiyoruz. Son olarak, yönetim kurulunun borsaya kote şirketler için Türk standartlarına uygun iyi yönetişim uygulamaları sergilediğini görüyoruz.   Ayrıca Galata Wind’in finansal ve finansal dışı açıklamalarının, özellikle Temmuz 2023’te ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınladığı ve 2024’ten itibaren finansal dışı bilgileri dışarıdan temin etmeyi planladığı için, önümüzdeki yıllarda daha ayrıntılı ve sağlam hale geleceğini anlıyoruz.” 

Galata Wind, yapılan değerlendirmede Çevre başlığında; sera gazı emisyonları, atık ve kirlilik, su kullanımı, arazi kullanımı ve biyolojik çeşitlilik konularında “iyi” sonucu aldı. Sosyal başlığında; güvenlik yönetiminde “güçlü”, işgücü çeşitliliği, müşteri bağlılığı ve topluluklar değerlendirmelerinde ise “iyi” sonuçlarına ulaştı. Yönetişim başlığındaki sonuçları ise yapı ve gözetim ile kod ve değerler açısından “iyi” olarak açıklandı. 

Galata Wind temiz bir gelecek için sürdürülebilir enerji kaynaklarına yatırım yapıyor, Türkiye’nin dört bir yanındaki Gold Standard ve VCS sertifikalı rüzgâr ve güneş enerjisi santralleriyle %100 yenilenebilir enerji üreterek yılda yaklaşık 400.000 ton karbon salımı azaltımı sağlıyor.

Türkiye ekonomisine katkı sağlayan ve kurulduğu günden bu yana sürdürülebilir bir gelecek için çalışan Galata Wind, elektrik üretimini halen Balıkesir, Bandırma’da bulunan Şah Rüzgâr Santrali, Mersin, Mut’ta bulunan Mersin Rüzgâr Santrali, Bursa, Nilüfer’deki Taşpınar Rüzgâr Santrali, Çorum merkezdeki Çorum Güneş Santrali ve Erzurum Aziziye, Hınıs ve Karayazı’da bulunan Erzurum Güneş Santrali ile gerçekleştiriyor. 2022 yılında çoğunlukla rüzgar enerjisi %87 ve güneş enerjisinden %10 ürettiği elektrik satışından yaklaşık 55 milyon Euro gelir elde eden Galata Wind’in %30’u halka açık durumda.

Portföyünü sadece yenilenebilir enerji faaliyetleri ile genişleteceğini taahhüt eden şirket, evlerin, okulların, iş yerlerinin, akaryakıt istasyonlarının ve üretim merkezlerinin çatılarına da kendi enerjilerini üretmeleri amacıyla güneş enerjisi sistemleri tasarlıyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Benzer Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu