Ekonomi

Besin fiyatlarını düşürecek hamle

Tarım ve Orman Bakanlığı Covid-19 salgını, Rusya-Ukrayna Savaşı ve iklim değişikliği gibi son yıllarda yaşanmış olan gelişmelerin arkasından besin arzı güvenliğinin sağlanması için Tarıma Dayalı İhtisas Organize Endüstri Bölgelerini (TDİOSB) tek tek devreye alıyor.

Bugüne dek TDİOSB’lerden 34’ü tüzel kişilik kazanmıştır. Bunlardan, 20’si hayvansal üretim, 13’ü bitkisel üretim, 1’i su ürünleri yetiştiriciliği mevzusunda etkinlik gösteriyor.

Bitkisel üretim alanındaki TDİOSB’lerin 5’i jeotermal kaynaklı seracılık projesi konumunda bulunurken, bunlardan sonuncusunun temeli dün İzmir’in Dikili ilçesinde atıldı. Ek olarak TDİOSB’lere, 500 milyon lira altyapı kredi desteği verildi. Altyapı inşaatları tamamlanan TDİOSB’lerde faaliyete geçen 850 üretim parselinde 5 binden fazla istihdam sağlandı.

Tüm üretim parsellerinin faaliyete geçmesiyle toplamda 50 bin kişilik istihdam öngörülüyor. Ağustos itibarıyla 38 ilde toplam 55 TDİOSB’in iş ve işlemleri ise devam ediyor. Bunların 30’unun hayvansal üretim, 24’ünün bitkisel üretim, 1’inin su ürünleri yetiştiriciliği mevzusunda etkinlik göstermesi öngörülüyor.

İş ve işlemleri devam eden Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB’lerin, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Aydın, Çanakkale, Denizli, İzmir, Kayseri, Kütahya, Manisa, Nevşehir ve Uşak’ta kurulması planlanıyor.

Benzer Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu