Yerel Haber

2 bin 500 senelik su şebekesi bulundu

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde bulunan, birçok medeniyete ev sahipliği icra eden İlk Çağ kenti Daskyleion’daki arkeolojik kazıda içme suyu hattı ortaya çıkarıldı. Bulunan künklerin milattan ilkin 4’üncü yüzyıla ilişik olduğu belirlendi.

İlk yerleşimlerin milattan ilkin 3 binli yıllara uzandığı Hisartepe mevkiinde kazılara ilk olarak Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal başkanlığında başlandı. Daskyleion’daki kazılar, 68’inci senesinde da sürüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Bandırma ve Manyas belediyeleri, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Bandırma Çelebi Liman İşletmesi firmasının desteğiyle devam sürdürülen kazıda, 10 metre uzunluğunda 2 bin 500 yıllık olduğu düşünülen su hattına ulaşıldı.

“Milattan önce 4’üncü yüzyıla ait”

Kazı heyeti başkanı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaan İren, çalışmalarının yoğun şekilde sürdüğünü açıkladı. Daskyleion’un mühim bir İlk Çağ kenti bulunduğunu vurgulan İren, “Kazıda bulduğumuz pişmiş topraktan yapılmış, kalınca su borusu olan künkler, milattan önce 4’üncü yüzyıla ait” dedi.İren, o dönem Manyas Gölü tarafında henüz yeri tespit edilemeyen bir kaynaktan suyun şehre taşındığı bilgisine ulaştıklarını dile getirdi.

Tıkanmalara karşı “denetim noktaları” oluşturmuşlar

Suyun ufak bir havuzdan geçtikten sonrasında şehre, güneye doğru künkler vasıtasıyla aktarıldığını bildiren İren, şöyleki devam etti:

“Künklerde yer yer denetim noktaları saptadık. Bu denetim noktaları, künklerde suyun kirecinden dolayı bir tıkanma olursa bu noktalar yardımıyla bir tel vasıtasıyla yada bir başka aletle bu künklerin tekrardan kullanıma açılması, suyun rahatça akmasını sağlıyor. Bu yapı kesinlikle bir su altyapı sistemidir ve içme suyu sağlamaya yöneliktir. Bu dönemdeki künkler pişmiş topraktan yapım ediliyordu ve kireçten harçlarla beraber birbirine tutturuluyordu. Bu malzemeler zayıf malzemelerdir, yer yer kırılabiliyor. Bizim elimize geçen künkler, güzel korunmuş olarak geçti. Herhangi bir bozulma, yıpranma büyük seviyede görmedik. Künklerin üstünde kısmen korunmuş bir döşeme gördük, o döşemeyi kaldırdıktan sonrasında künklerin bu döşemenin altından geçtiğini gördük. Başka şehirlerde, başka forumlarda bu künklerin toprak üstünde de kullanıldığını biliyoruz.”

 

Benzer Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu